Recept na moju Miso polievku

miso-soupRada varím a naša kuchyňa je zásobená aj trochu inými potravinami, ako je to v bežných domácnostiach. Našla som si svoju cestu a inšpirovala som sa všetkým, čo považujem za zdravé, čo nám chutí, čo sa nám osvedčilo a čo je v rámci našich finančných a praktických možností momentálne možné. Ovplyvnila ma makrobiotika, ktorú považujem za najucelenejšiu cestu v stravovaní.Veľa z nej čerpám. Často sa mi preto stáva, že diktujem kamarátkam a kolegyniam moje recepty a skúsenosti. Mňa zas cennými radami zásobuje kamarátka Evka Grammerová, ukazuje ľuďom cestu, ako sa dá liečiť stravou, a je v tom dobrá, učila sa variť u holandských makrobiotikov. Raz vám o nej porozprávam viac. Dnes recept k mojej miso polievke, ktorú sme si s Jasmínkou pripravili na večeru a bola dobrááá…

Čo je miso

Miso je fermentovaná, vyzretá pasta zo sójových bôbov, soli a obilia a je veľmi liečivá. Miso odvádza z tela škodlivé látky a posilňuje organizmus.Je to prírodná probiotická bomba plná enzýmov. Pastu si dokonca beriem so sebou aj na cesty, a keď sa necítim dobre, zamiešam si ju do polievky hoci aj v reštaurácii. Miso polievku robím vždy, keď na nás lezie nádcha alebo chrípka. Zaberá veľmi dobre.V našej domácnosti je miso pasta overená medicína, preto ju mám vždy po ruke. Ja vám ponúkam moju verziu polievky z komponentov, ktoré mám rada.

Moja miso polievka

Miso polievka je veľmi chutná, naša štvorročná dcéra ju má rada a môj muž tiež. Je veľmi nenáročná na varenie, ale možno trochu náročná na suroviny, ako sú morská riasa wakame a samotné miso. Bežne ich nedostanete, ale v biopredajniach určite. Moja miso polievka je vždy iná a tak uvádzam jednoduchý recept a k tomu nejaké tipy na obmenu. Ak vám zachutí, určite sa s ňou „pohráte“ aj vy.

Recept na moju miso polievku

Suroviny:

Miso pasta

Wakame, morská riasa (na osobu veľkosť poštovej známky)

cibuľa

mrkva

paštrnák

zeleninový vývar

vegeta

morská soľ

2 lyžice uvarenej celozrnnej ryže

zelená vňať

tofu

pol lyžičky sezamového oleja alebo pol lyžičky praženého masla ghí (oleje vynechávam, keď sme chorí)

Postup:

Riasu namočím na tri minúty a potom nakrájam najemno. Na dno rozohriateho hrnca kvapnem niekoľko kvapiek oleja, prípadne maslo ghí. Vložím nakrájanú riasu, na drobno pokrájanú zeleninu, ktorú navrstvím tak, že na spodku je cibuľa. Zalejem vývarom, alebo vodou, ale len tak, aby bola zelenina zakrytá.  Pridám štipku soli, zopár zrniečok, v polievke je dostatok soli už vďaka morskej riase wakame. Dusím asi 7 minút, bez miešania. Vegetu pridávam neskôr podľa nálady a chuti. Pridám biele tofu nakrájané na kocky.

Do hrnca dolejem silný zeleninový vývar, ak nemám vývar, tak zovretú vodu. Doba varenia polievky by nemala presiahnuť 15 min, aby si zelenina zachovala svoju farbu a zostali v nej vitamíny.

Nakoniec si miso pastu rozrobím v troche vody, (maximálne pol čajovej lyžičky misa na osobu) pridám do polievky a nechám 3-4 min postáť.Pastu nevarím, len nechám v polievke “dôjsť”. Servírujem s nadrobno nakrájaným pórom alebo petržlenovou vňaťou, či pažítkou. Dobre pripravená miso polievka chutí trochu orieškovo a ocenia ju najmä milovníci exotických chutí.

Nakoniec svoju miso polievku ochutnajte a pridajte, čo potrebujete, lebo ja používam menej soli, ako je bežné.

Môj tip č.1: Pri črevných problémoch, pri vyčerpaní alebo silnom prechladnutí pridávam do polievky ešte prášok z koreňa kuzu (2 lyžičky), ktorý predtým rozmiešam vo vode. Povarím na miernom ohni 2 -3 minúty, odstavím a miso pridám až potom. Ak nemáte tieto komponenty, stačí mať po ruke ďumbier (zázvor). Trochu z neho nastrúhajte a šťavu vytlačte do polievky, keď sa dovarí. Zázvor je prírodné antibiotikum, liek takmer na všetko a ostane po ňom príjemná pikantná chuť.

Môj tip č.2: Ak chcete výraznejšiu chuť, zeleninu pred dusením vo vode, na chvíľu orestujte na troške oleja.

Môj tip: č.3: Ak mi z predošlého dňa zostalo trochu obilniny, pridám ju do polievky po odstavení.

Môj tip č.4: Mužom môžete do polievky pridať cesnak, alebo trochu štipľavej papriky, alebo nejakú inú pikantnú chuť. Ten môj to má rád pikantné.

Moja špecialita: Ak mi chýba zelená vňať, pridám rovno do taniera nadrobno nakrájané pickles (fermentovaná zelenina) alebo trochu kyslej kapusty, polievka získa výraznejšiu kyselkavú chuť.

Miso pasta – predáva sa väčšinou v bio-potravinách v rôznych variantách: miso jačmenné, sójové, ryžové, miso natto, miso biele (to je vhodnejšie pre malé deti a do omáčok. Má príjemnú nasládlú chuť), miso hatho, miso mugi.Ja používam najradšej jačmenné alebo ryžové miso.

Tip: Ak chcete polievku plnú tráviacich enzímov a hľadáte inú variantu misa, nahraďte ho žitným kváskom. Stačí jedna lyžica kvásku rozmiešaná v polievke, ktorú ešte povaríte asi štyri minúty. Je to chutné a zdravé.

Morská riasa wakame – na jednu osobu maximálna veľkosť poštovej známky, pretože po namočení sa aj tak zväčší. Má zásaditý charakter, je plná minerálov. Wakame je bohatá na vápnik a množstvo vitamínu B. Dostanete ju v bio predajniach. Vodou, v ktorej ste namáčali riasu, môžete zaliať zeleninu, polievka bude výživnejšia.Mne morské riasy nevoňajú, takže vodou z nich zalievam kvety.

Tofu – Takzvaný tofu syr je bohatý na rastlinné bielkoviny, a minerály. Do miso polievky používam klasické biele neochutené tofu, ale na trhu nájdete aj údené a rôzne ochucované. Ak hľadáte kvalitné tofu, odporúčam s označením GMO free. (to znamená, že sója nie je geneticky modifikovaná.)

Mrkva – ideálne bio, neuvádzam množstvá, záleží na vás, akú máte radi hustú polievku. Ja dávam zeleniny vždy veľa. Niekedy ju krájam na drobné kolieska, inokedy ju zas postrúham.

Paštrnák – mám radšej paštrnák ako petržlen, je sladší a mnohé pramene uvádzajú, že je to vlastne predchodca petržlenu. Môžete použiť prípadne iné druhy zeleniny, ktoré máte po ruke.Makrobiotika odporúča kombinovať len 3-4 druhy. Ja mám najradšej tie, čo som uviedla, dávajú silu, lebo sú to korene. Keď nemám paštrnák, používam petržlen.

Zeleninový vývar – celú zeleninu varím v parnom hrnci bez soli asi hodinu. Na vývar používam cibuľu, mrkvu, zeler, zázvor, strúčik cesnaku, čokoľvek, čo mi doma zostalo. Použijem len vývar, zeleninu už nie, tak dlho povarená nemá vitamíny. Ak mi z čistého vývaru zostane, nechám ho vychladnúť, prelejem do sklenenej fľaše a uskladním v chladničke. Vydrží tri dni a pridávam ho potom do iných polievok alebo omáčok. Takýto vývar má veľkú silu.

Vegeta – odporúčam vegetu bez glutamanu sodného a s morskou soľou. Ja používam napríklad našu Solčanku, existujú rôzne druhy. Hľadajte v biopredajniach.

Morská soľ alebo Himalájska soľ, ružová alebo biela

2 lyžice celozrnnej ryže (prípadne jačmenné krúpy, akákoľvek obilnina, ktorá mi zostala z predošlého varenia) alebo celozrnné bezvaječné cestoviny, prípadne ryžové (Ak zvolím tento variant, tak cestoviny varím zvlášť.)

Kuzu: Vzácny škrob z vínneho kra rastliny kuzu sa vyrába z jej koreňa. Používa sa na obnovenie vitality, takmer pri všetkých ochoreniach: prechladnutia, horúčky, črevné potiaže, vyčerpanie. V dobrých biopredajniach ho určite nájdete.

Zeleninová vňať (pór, petržlenová vňať alebo pažítka)

Dobrú chuť a na zdravie! Dajte mi vedieť, či sa vám vaša miso polievka podarila.

Zaujímavé informácie o miso paste nájdete v mojom blogovom článku tu: Prameň chuti, Miso pasta – životabudič a liek na všetko.

Slávka Halčáková

miso_polievka

Dnešnú miso polievku varila so mnou moja dcéra Jasmínka a naaranžovala k nej aj delfína Mariána s vtáčikom. To človeku potom nezostane veľa na večeru…

Slávka Halčáková

Viac ako dvadsať rokov sa venujem profesionálne herectvu a moderovaniu. Odjakživa ma baví pomáhať mojim inšpiratívnym kamarátom postaviť sa za seba, nebáť sa hovoriť pred kamerou a ponúknuť svoje hodnoty do sveta. Preto som vytvorila praktický návod s krokmi a radami, ako natočiť jednotlivé typy videí. Moja metóda je pre každého, rúca zaužívané mýty o tom, čo sa pred kamerou má a čo nie, pomôže vám uvoľniť sa, predať sa, zvládnuť trému a prezentovať sa pred kamerou svojím videom. To všetko nájdete v mojich dvoch e-bookoch. Môj príbeh si prečítajte tu >>

Komentáre