Prameň chuti, Miso pasta – životabudič a liek na všetko

Miso pastu mám vždy po ruke ako overenú a chutnú medicínu.Tak som si povedala, že stojí za to vám o tejto zázračnej potravine niečo napísať.

V mojich knihách a v poznámkach z kurzov makrobiotického varenia je miso uvádzané ako všeliek a ja ho tak aj používam. Miso je v Číne známe viac ako 2500 rokov, neskôr si ho osvojili aj Japonci. Slovo mi vraj znamená chuť alebo korenie, so znamená prameň. Priznám sa, že som spočiatku túto pastu nevedela používať a až tak ma neuchvátila, ale po čase som sa z nej naučila robiť veľmi chutnú polievku. Miso polievka je výborné liečivo, osvedčila sa mi vždy, keď sa necítime dobre. Robím ju na rôzne variácie a zaberá naozaj na všetko.

Živé enzýmy na raňajky

Miso je fermentovaná, vyzretá pasta zo sójových bôbov, soli a obilia. Je to taká zvláštna tmavá alebo bledá lepkavá hmota (podľa druhu), ktorú Japonci, známi svojou dlhovekosťou, používajú do polievok a omáčok. Ja ju mám doma vždy, je súčasťou našich základných potravín.

Miso obsahuje živé enzýmy, ktoré podporujú trávenie a imunitu. Je bohaté na minerály a vitamíny, esenciálne oleje, hodnotné bielkoviny a proteíny a prospešné baktérie. Na začínajúce nádchy a chrípky ju servírujem na raňajky na povzbudenie životnej sily, tak to odporúča aj liečebná makrobiotika. Miso pasta ako jedna z mála rastlinných potravín obsahuje vitamín B12, má schopnosť viazať na seba bunkové jedy a vylučovať ich, podporuje totiž látkovú výmenu a čistí pleť.

Ráno okrem toho, že dodáva energiu, funguje aj ako dobrý vyprázdňovač. Napriek tomu, že to nie je lacný špás, odporúčam kupovať kvalitnú miso pastu v biokvalite, alebo od serióznych výrobcov a dodávateľov. Sója totiž patrí medzi najviac geneticky modifikované potraviny, ktoré, ako sa vedecky preukázalo, sú karcinogénne. Vydrží vám dlho, na osobu stačí štvrť lyžičky pasty.

Na dlhovekosť, pri prechladnutiach, po „opici“, aj pred ňou

miso-brown-riceV zime miso polievka chráni pred chladom a zotavuje pri prechladnutiach. Takisto pomáha zmierňovať následky konzumácie alkoholu, neutralizuje otravy nikotínom, odvádza z tela škodlivé látky a rádioaktivitu. Vyživuje pokožku a krv a tým podporuje tvorbu buniek a kožného tkaniva.Pomáha pri srdečných chorobách, lieči cievy, znižuje hladinu cholesterolu.Je pomocník aj proti alergiám a tuberkulóze. Je to dobrá podpora pre dojčiace matky na tvorbu mlieka. Odporúča sa na povzbudenie životnej sily a proti slabosti. Makrobiotická kuchyňa využíva miso predovšetkým do polievok, omáčok, nátierok, aj ako ochucovadlo.

Ako účinkuje miso najlepšie

Jednoduchá polievka miso je kombinácia 2 – 3 druhov zeleniny s troškou miso pasty.Ja som si ju rokmi vylepšila. Miso pastu ale pridávam do polievky (na osobu maximálne pol lyžičky), až keď je hotová a nechám ju ešte 3 minúty, ako sa hovorí „dôjsť“, tak ako sa odporúča vo väčšine receptoch. V zime polievku varím o päť minút dlhšie pod pokrievkou, v lete kratšie v otvorenom hrnci.

Množstvo miso polievky robím vždy tak akurát, koľko práve zjeme na jedno posedenie, nezohrievam ju, aby sa varom nezničili živé enzýmy. Zohrievané jedlo zbytočne prekysľuje organizmus. Servíruje sa teda čerstvá a v menších množstvách, ako liek. Konzumuje sa čo najhorúcejšia, vtedy účinkuje najlepšie. Ideálne je pripraviť si takú polievku doma, je chutnejšia, zdravšia a hlavne viete, čo ste do nej dali. Miso pasta dodáva polievke jemne slano-orieškovú príchuť. Pozývam vás na ňu aspoň v podobe môjho receptu.

Recept na moju Miso polievku nájdete v mojom blogovom článku tu: RECEPT NA MOJU MISO POLIEVKU

Slávka Halčáková

Foto titulného obrázku: Cagalove

Slávka Halčáková

Viac ako dvadsať rokov sa venujem profesionálne herectvu a moderovaniu. Odjakživa ma baví pomáhať mojim inšpiratívnym kamarátom postaviť sa za seba, nebáť sa hovoriť pred kamerou a ponúknuť svoje hodnoty do sveta. Preto som vytvorila praktický návod s krokmi a radami, ako natočiť jednotlivé typy videí. Moja metóda je pre každého, rúca zaužívané mýty o tom, čo sa pred kamerou má a čo nie, pomôže vám uvoľniť sa, predať sa, zvládnuť trému a prezentovať sa pred kamerou svojím videom. To všetko nájdete v mojich dvoch e-bookoch. Môj príbeh si prečítajte tu >>

Komentáre